Yaşam

Balığın Faydaları Nelerdir ve Nasıl Tüketilmeli?

Tarihinde

Balığın Faydaları Nelerdir ve Nasıl Tüketilmeli?

Balık, sağlık için çok faydalı olup omega-3 yönünden oldukça zengin bir besindir. Sağlığımız için sofralarımızda balığa mutlaka yer vermeliyiz. Haftada en az 2 kez tüketilmesi önerilen balığın hem beden sağlığımıza hem de ruh sağlığımıza faydaları nelerdir? Balık doğru nasıl tüketilmelidir?

Balık, şifalı yağ kaynağıdır

Balık, diğer hayvansal kaynaklı besinlerin aksine doymuş yağ yerine, doymamış yağ asitleri denilen omega-3 yağ asitleri bulundurur.  Özellikle soğuk su balık çeşitleri omega-3 yağ asitleri bakımından oldukça zengindir. Bunlar arasında; somon, uskumru, sardalye, ton balığını sayabiliriz. Omega-3 gençlerde diyabet riskini önemli ölçüde düşürür, İnsülinin işlevini artırıp tip 2 diyabete karşı korumaktadır. Balık yağı ve omega-3 yağ asitinin faydalarından biri de Alzheimer riskini düşürüp, Alzheimer’ın yol açtığı hafıza kaybını önlemede önemli bir besindir.

Balık, kalp dostudur

Balık içerisindeki omega-3 yağ asitleri sayesinde iyi kolesterolü artırıp kötü kolestrolü düşürür, kandaki serbest yağların düşürülmesini sağlar. Tansiyonu düşürerek kan yetmezliğine ve inme riskine karşı korur, kanın pıhtılaşmasını önler.

Balık, kemikleri güçlendirir

Balık, özellikle kemik erimesi rahatsızlığı yaşayanların, menopoz dönemindeki kadınların ve yaşlıların bol bol tüketmesi gereken zengin kalsiyum içermektedir. Özellikle de kılçıkları ile birlikte yenilebilen küçük balıklar daha fazla kalsiyum içermekte olup kemiklerin güçlenmesinde oldukça etkilidir.

Balık, iyi bir protein kaynağıdır

Balık, besinler arasında en yüksek ve değerli protein kaynağı içermektedir. Proteinler, yağlarda olduğu gibi depolanmadığı için sürekli tüketilmesi gerekir. Balık, hücrelerin onarılmasında ve yeni dokuların yapımında önemli rol oynadığı için tüketimine özen göstermeliyiz.

Balık, zeka gelişiminde önemlidir

Zeka gelişimini destekleyen balığın bilişimindeki DHA, görme ve nörolojik gelişimin sağlıklı bir biçimde gelişmesinde etkin bir rol alır. Balık yiyen çocukların zeka puanları ve öğrenme, kavrama becerileri daha yüksek olduğu görülmüştür. Özellikle gebeliğin ilk üç ayında balık tüketen annelerin; bebeklerinde algılama, kavrama ve öğrenme kabiliyetlerinde artış görülmüştür.

Balık, depresyondan korur

Somon, uskumru ve ton balığı gibi yüksek oranda omega-3 yağ asitleri içeren balık çeşitlerinin, yoğun iş hayatı ve günlük hayatın içindeki koşuşturmaca dan oluşan sorunlar karşısında stresten yerini depresyona bırakmasına karşı büyük fayda sağlıyor.

Balık, gripten korur

Balık, içerdiği yağ asitleri bakımından bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine son derece fayda sağlıyor. Mevsiminde tüketilen balık, gribe karşı güçlü bir silahtır ve enfeksiyonlara karşı vücudumuzu korur. Sezonunda hafta da 2 kez tüketmeye özen gösterilmelidir.

Balığın Faydaları Nelerdir

Balık Nasıl Tüketilmeli?

Balığı fırınlamak, ızgara yapmak ya da sebzelerle birlikte buharda pişirmeliyiz ki besin değerini korumuş olalım. Balık kızartıldığında neredeyse kendi ağırlığı kadar yağ çeker ve besin değerini kaybeder ve bu durumda yüksek kalori içerir.

Balıkta en az C vitamini bulunduğundan, balık tüketirken mutlaka yanında bol limonlu yeşil salata takviyesi yapmalıyız. Ayrıca balığımızın üzerine sıkacağımız limonun içinde barındırdığı antioksidanlar ve C vitamini balıktaki omega-3’ün vücuttaki kullanımı artırır.

Balığımızı çok pişirmemeliyiz, çok pişirilen balık protein kaybeder ve vücudumuz için faydası kalmaz diyebiliriz. Balığın barındırdığı tüm değerlerden faydalanmak için, hafif sulu kalacak şekilde pişirmek en doğrusudur.

Trending

Exit mobile version