Video oyunları için; bilgisayar, tablet, cep telefonu ya da oyun konsolundan birine sahip olmalıyız. Video oyunları stresimizi atmak ve boş vakitlerimizi değerlendirmek için tercih ettiğimiz aktivitelerden sayabiliriz. Bazıları için günümüzde video oyunları bir turnava/yarışma, gelir elde edebileceği sektör, etkinlik gibi de değerlendirebiliyor.
Video Oyunların Zararları Ne Olabilir?
Video oyunları hızla değişen içerikleri ile dikkat odağımız üzerinde oldukça etkilidir. Çok fazla uyaran içerdiğinden günlük yaşamımızda odaklanma sorunu yaşatabilirler. Video oyunlarına bağımlılık içinde aynı şeyleri söyleyebiliriz; oyunu bırakamamak bağlı kalmak bir çok sağlık sorununa neden olabilir.
Şiddet içerikli video oyunlarında şiddetlerin ödüllendirilmesi empati kurmamızı olumsuz etkilediği gibi sosyal becerilerimizi de olumsuz etkileyip, bu yeteneklerimizin zayıflamasına neden olabilirler. Video oyunlarındaki şiddet içeriklerinden etkilenen kişilerin günlük hayatında daha agresif tavırlar içerisinde olduğu gözlenebilir.
Video oyunlarını oynamak için ayrılan süre de maalesef sağlık sorunları yaratabilmektedir. Oyunlara ayrılan sürenin uzaması öğrenciyse derslere, çalışan için de günlük şartların zorlaşmasına neden olabilir diyebiliriz. Video oyunlarına ayırdığımız zamanı kontrol edemememiz sorumluluklarımızı yerine getirmemizi engeller.
Video Oyunlarının Faydaları Neler Olabilir?
Yenilikçi düşünme becerisi kazandırır.
Dikkat becerisini geliştirir.
Bilişsel beceriler gelişir.
Yardımlaşma duygusunu geliştirir.
Dayanışma ve destek duygusunu geliştirir.
Sosyal becerileri geliştirir.
Farklı kişi/kişilerle diyalog kurmayı geliştirir.
Yabancı dil öğrenmemize destek olur.
Video oyunlarına doğru zamanda doğru şekilde zaman ayrıldığında sosyal, psikolojik, eğitim ve bilişsel açıdan faydalıdır diyebiliriz.