Öğretim Görevlisi Kimdir, Nasıl Olunur ve İmkanları Nedir?
Öğretim görevlisi, mesleki konum olarak ülkemizde saygınlık gören ve prestijli mesleklerin başında gelmektedir. Üniversitede eğitim gören pek çok genç içinde, kendilerine ders veren öğretim görevlilerini mutlaka örnek alanlar vardır.
Şimdi sizlerle öğretim görevlisi hakkında merak edilen detayları paylaşacağız.
Öğretim Görevlisi Kimdir?
2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununda öğretim görevlisi “Ders vermek ve uygulama yaptırmakla yükümlü bir öğretim elemanı” şeklinde tanımlanmaktadır. Öğretim görevlisi; fakültelerde lisans düzeyinde bölüm başkanları tarafından tahsis edilen alanlarda ders vermekle sorumlu olan meslek mensuplarıdır. Kanun gereği haftalık asgari 12 saat ders vermekle yükümlüdür.
Öğretim Görevlisi Ne İş Yapar?
Öğretim görevlileri, fakültelerde dekanlık tarafından kendilerine verilen dersleri işletmekle görevlidirler. Yükseköğretim Kanununun belirttiği amaç ve ilkeler doğrultusunda ders içeriklerini hazırlar, planlar ve öğrencilere aktarırlar. Asistan olmayan öğretim görevlileri, genel olarak iki yıl süreli sözleşmelere dayalı olup uzatılarak daha uzun devam ettiği görülmektedir.
öğretim görevlisi kimdir
Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur?
Lisans mezuniyetinin ardından öğretim görevlisi olabilmek için ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) sınavına girme koşulu bulunmaktadır. ALES sınavında başarılı olanlar göreve alınmak istenilen üniversitede sözlü mülakata alınırlar.
Öğretim görevlisi kadrosu için yapılan başvurular “Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen ya da Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” doğrultusunda yapılmaktadır.
Öğretim Görevlisi Maaşları Ne Kadar?
Öğretim görevlisi maaşları, akademik personelin mesleki tecrübesi ve memurluk derecesine göre değişkenlik gösterebilir. 2020 Yılı için aylık olarak 5 bin 990-TL ile 6 bin 750 TL arasında değişkenlik gösterebilir diyebiliriz.
Öğretim Görevlisi İçin İş İmkanları Nelerdir?
Ülkemizde üniversitelerde akademik personelin büyük bir çoğunluğunu oluşturan öğretim görevlileri aynı zamanda; yüksekokullarda, eğitim fakültelerinde ve güzel sat alanlarında da çalışmaktadırlar. Yazılı ve görsel basında da danışmanlık hizmeti sunan öğretim görevlileri bulunmaktadır.