Yaşam

Hamilelikte Beslenmenin Önemi Nedir?

Tarihinde

Hamilelikte Beslenmenin Önemi Nedir?

Hamilelikte beslenmenin çok önemli olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Yalnız iki can taşıyorum diye düşünüp, daha çok yemeliyim düşüncesinden uzak durmalıyız. Hamilelik süresince vücudumuz bize ihtiyaç duyduğu beslenme miktarını iştah yolu ile mutlaka gösterir.

Hamilelik süresince bedeninizin zarar görmemesi ve bebeğin gelişimini sağlıklı tamamlayabilmesi için bazı besin guruplarına özellikle dikkat etmeliyiz.

Hamilelikte Doğru Besinler Nelerdir?

Kalsiyum: Bebek gelişimini anneden tamamladığı için mutlaka hamilelik süresince annenin kalsiyumdan zengin besinleri doğru ölçülü alması hem kendi sağlığı hem de bebeğin sağlıklı gelişimi için çok önemlidir.

Kalsiyum zengini bazı gıdalar; süt ve süt ürünleri, yoğurt, peynir, balık, badem, fasulye, yeşil yapraklı sebzeler.

Protein: Vücudumuzun yapı taşı olan proteinler, vücudumuzun yenilenmesi ve bağışıklık sistemimiz için önemli besinlerdir. Bebek için önem taşıyan protein, hamileler için normal bir kadından 1/3 oranında daha fazladır.

Protein zengini bazı gıdalar; kırmızı ve beyaz et, yumurta, yoğurt, peynir, bakliyatlar, ceviz fındık gibi kuruyemişler, hatta avokado, nar gibi bazı meyvelerde bile protein vardır.

hamilelikte beslenmenin önemi nedir

Demir: Vücudumuzun ve bebeğimizin yapılanması için, hamilelik süresince kansızlık olmaması ve rahat bir hamilelik süreci yaşayabilmek için demir bakımından zengin gıdalara önem verilmelidir.

Demir zengini bazı gıdalar; pekmez başta olmak üzere özellikle karadut ve keçi boynuzu, kırmızı et, balık, ıspanak, koyu yeşil yapraklı sebzeler, tahıllar, bakliyatlar, kuruyemiş ve kuru meyveler.

Vitamin: Hamilelik süresince özellikle C vitamini çok önemlidir. C vitamini demirin bağırsaklardan emiliminde önemli rol alır. Bebeğin hücre gelişiminde önem taşıyan B grubu vitaminlerinden folik asit hamileliğin ilk 3 ayında 3 katına çıkar.

Vitamin zengini gıdalar; yeşil yapraklı sebzeler, narenciye, barbunya, brokoli, domates ve suyu, yumurta, semizotu, fındık pırasa, kuruyemişler, kuru kayısı, kuru erik, yulaf ezmesi, öğütülmüş keten tohumu, bezelye, elma, portakal, sebze yemekleri önemlidir.

Trending

Exit mobile version