Alınganlık duygusal açıdan kırılgan, hassas olma kavramlarıyla birlikte, bazen de karşımızdaki kişinin yüz ifadesinden ve beden hareketlerinden de sanki yanlış bir şey yapmışız gibi yorumlayabiliriz. Başkaları bize haksızlık yaptığında onların davranışlarını üstümüze alınır ve kendimizi kötü hissedebiliriz.
Her durumu kendi üstümüze alınmaktan kurtulmak için çaba göstermeliyiz.
Karşımızdaki kişi için “Sen üstüne alınma, seninle ilgisi yok” demek çok kolaydır. Gergin anlarımızda bu cümle doğru bile söylenmiş olsa, doğru algılamak çok zordur. Günümüzü ya da günlerimizi etkileyecek kadar, olumsuz düşüncelere dalmamıza neden olabilecek kadar üzüleceğimiz durumlara neden olabilecek alınganlık yapmamıza yol açan durumlardan kaçınmalıyız. Demesi kolay diyenler için bir kaç ipucu paylaşalım;
Kendi değerinizi bilin
Kendi değerinizi biliyorsanız, bir başkasının yargısını üstünüze almayın. Başkaları sizin düşüncelerinizi anlasın diye değil, kendinizi tanımak için zaman harcayın. Kendinizle ilgili 3-5 tane memnun olduğunuz özelliğinizi sürekli yanınızda taşıdığınız bir yere not edin ve kendinizi hassas hissettiğiniz de bu nota bakın.
Her daim kendiniz olun
Özgün olmak için, kendiniz olmayı başarmalısınız. Kendiniz için iyi en iyi olana ve en iyiyi yapmaya kendiniz karar vermelisiniz. Her daim kendinize öncelik tanıyın, kim ve ne olduğunuzu kabul edin, başka biri olmaktan kaçının.
Hata yapın, tecrübe edinin
Hata yapmak sizi olmak istediğiniz kişiliğe, kişiye ulaşmayı hızlandırır. Hata yapmalısınız ki, kötü yönlerinizi görebilesiniz. Kusursuz olmadığınızı kabul edip, bu durumlardan ders çıkarmalısınız.
Hayır demesini bilin
Sınırlarınızı belirleyip, bu sınırlar içinde bulunmak isteyip istemediğinize kendiniz karar verin. Sizi incitecek iş, aşk, sosyal aktivite,… gibi durumlarda ‘hayır’ deyin. Karşınızdaki kişiyi mutlu etmek isterken kendinizi üzecek, hassas hissedeceğiniz bir duruma girmeyin.
alınganlığınızı yenebilirsiniz
Mantıklı düşünün
Sizi inciten, rahatsız eden durum gerçekleştiğinde mantıklı düşünün. Bu durum sizi incitmek için mi yapıldı, yoksa siz mi alınganlık yaptınız. Gerçekten durum sizi incitiyorsa ve incitmek için yapıldıysa devam etmesine izin vermeyin.
Duygularınızı tartın
Geçmişte yaşadığınız bazı baskılı eleştirisel durumlar kusursuz olmaya çalışırken, bulunduğunuz şartlar altındayken fazlaca hassas hissetmenize neden olabilir. Bu gibi bir durumla karşılaştığınızda, nefes alın ve kendinize sorun; hassaslaşmanızın sebebi geçmişte yaşadığınız duygusal tetikleyici bir olaydan mı kaynaklı, yoksa gerçekten üzülüp üzülmediğinizi kontrol edin.
Hayatı akışına bırakın
Sizi inciten, acı veren geçmişinizden kurtulun. Aksine bu durumu kendinize güç kazanmak ve karakterinize olumlu yansıması için kullanın. Her insanın geçmişinde acı hikayeler vardır, bu hikayeleri unutun, hayatı akışına bırakın, keyfini çıkarın.